Qui som els Almogàver (I)  

escrit per A la citela estan in , ,


Situació de la Corona Catalano-aragonesa

Durant tot el segle XIII i l'actual segle XIV podem dir que estem vivint l'apogeu del regne Catalano-Aragonès, tot i que la part que pren importància és la Catalana, així doncs podem dir que durant els darrers temps, està sorgint un "imperi" català.

Europa, en aquest moment viu el que és la "baixa edat mitjana", on hi comencen a sorgir les primeres nacions (o ideals de nacions) i és un moment en què l'esglèsia té molt de poder polític i econòmic. A principis del segle XIII es va viure l'època de la persecució dels Càtars, cosa que enfronta de nou Catalunya amb França (tot i que els reis francesos i els de la Corona d'Aragò eren parents en aquella època), i que fa que molts occitans emigin cap a Catalunya.

Catalunya és un regne cristià com qualsevol altre. La monarquia catalana és pactista, cosa que vol dir que el rei català tracta amb les Corts per a poder dictaminar lleis, recaptar diners, etc... Les Corts són formades per la noblesa i la burgesia catalana.

La ciutat més important de Catalunya és Barcelona, on s'hi reuneixen les Corts, el Consell de Cent (ajuntament de Barcelona), i la Generalitat (que es l'organ que s'encarrega d'assegurar que es complissim les promeses del rei, i de les Corts)

Amb tot això veiem que el rei es un càrrec vitalici amb privilegis, però que no reuneix tot el poder de decissió. Aquest tret és molt diferent a les corones de la resta de la peninsula Ibèrica, on cadascun dels reis governa sense demanar consell (monarquia autoritària). Aquesta característica es tradueixi a la Host Almogàver, on el poder està organitzat jeràrquicament, però de manera que el màxim responsable de la companyia no té el poder absolut sobre ella.

La Corona d'Aragò, al estar vinculada amb molts casals d'europa, moltes vegades soluciona les guerres a través dels pactes.

Continuarà...

Cridem ben fort... DESPERTAFERRO!!!


This entry was escrit on dimarts, de juliol 15 at 6:14 p. m. and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

1 comentaris

El Col·lectiu criden amb els Almogavers!!!! Despertaferro!!!! Visca l'illa de la Independència!!!!
Afegits al blog

16 de jul. 2008, 12:55:00

Publica un comentari a l'entrada